În luna septembrie se organizează Zilele Patrimoniului European, anul acesta la a XXVIII ediție, sub denumirea “Patrimoniul cultural și comunitatea locală”. Așa cum foarte mulți știm, în comuna Găiceana, chiar în curtea școlii, se află o clădire de patrimoniu, monument istoric de clasă B. În spatele acestei formulări reci, în ciuda stării de degradare a clădirii, se regăsesc amintiri, emoții și sentimente puternice ale oamenilor care au ridicat această școală, oameni al căror destin s-a împletit într-un fel sau altul cu destinul acestei instituții. O mărturie a istoriei locale, poate nu de ajuns de cunoscută pe plan județean, dar cu atât mai importantă în inimile locuitorilor comunei noastre.
Așadar, cadre didactice de ieri și de azi, oficialități, părinți, membri ai comunității, fii ai satului care locuiesc acum departe de Găiceana dar cu inima sunt tot aici, și mai cu seamă elevii de astăzi ai școlii Găiceana, continuăm activitățile dedicate Școlii Vechi și nu ne pierdem speranța că vom reuși reabilitarea clădirii.
Astăzi am vorbit despre “O școală de poveste”. Am avut invitați de seamă, persoane cu mult entuziasm, în ciuda tâmplelor cărunte: doamna învățătoare Munteanu Corina, domnul învățător Mihalache Costică dar și foști elevi ai școlii vechi, astăzi bunici- Rusu Neculai și Mitrofan Costică. La activitate a participat și domnul primar al comunei, Florea Dănuț.
Activitatea a fost așteptată cu mare interes și pregătită din prima zi de școală- elevii s-au informat de la părinți, bunici, vecini și au încercat să facă o paralelă între școala de ieri și școala de azi. Și astfel au reușit să scrie zeci de compuneri, poezii, să realizeze desene, invitații, să ia interviuri…O concluzie se desprinde din toate: sunt multe schimbări, elevii beneficiază de condiții cu mult mai bune decât în trecut. Tot ce mai rămâne este să nu uite să fie recunoscători și să realizeze cât de importantă este educația, indiferent de epocă, indiferent de țară…Educația ne dă șansa de a fi Oameni!…Educația ne face liberi!
O școală de poveste